Фрукти, овочі та ягоди - перші продукти, які з’явилися в
дитячому меню. Вони є багатими джерелами багатьох поживних речовин, які
життєво важливими для зростаючого організму дитини. Саме ці продукти - унікальне джерело різних вітамінів, корисних макро та мікроелементів, багато з яких наш організм не може отримати з іншої їжі.
Особливо важливий для дитячого організму
вітамін C (аскорбінова кислота), який бере участь у всіх видах обміну речовин, регулює окислювально-відновні процеси, підвищує імунітет. Головним чином, цей вітамін наш організм отримує із фруктів, ягід, овочів та трав.
Дуже важливим для організму дитини, що росте, є
вітамін А, який позитивно впливає на шкірні покриви, покращує зір, впливає на зріст дитини. У їжі рослинного походження міститься попередник вітаміну А - каротин. Процес перетворення каротину на вітамін А відбувається у організмі. Особливо багаті на вітамін А червоні та помаранчеві овочі та фрукти.
Дуже багато фруктів і ягод багаті калієм, міддю, цинком, фтором, і особливо залізом, нестача якого часто зустрічається у дітей. А наслідком дефіциту цього важливого елемента може стати захворювання на анемію.
Основа складу фруктів та ягід, головним чином, вуглеводи у легкозасвоюваній формі простого цукру, глюкози та фруктози. Вміст білків невеликий, вони становлять 1-2%. Жири у фруктах та ягодах або зовсім відсутні, або становлять лише 0,5%
Очевидною
перевагою фруктів, ягід і овочів є наявність в їх складі так званих харчових волокон (пектин, целюлоза), які благотворно впливають на травлення.
Пектин огортає травний тракт і захищає його від впливу різних шкідливих речовин, а волокна целюлози допомагають просуванню їжі шлунково-кишковим трактом і запобігають запору.
Фрукти містять безліч органічних кислот, ефірних масел, танінів, ароматичних речовин, натуральних барвників, які надають їм відмінний смак та аромат, а також позитивно впливають на апетит дитини, перетравлення їжі та метаболізм.
Нарешті, фрукти і ягоди є
джерелом води, яка довго не затримується в організмі, а чудово виводить з організму різні непотрібні в обміні речовин і токсини. Саме тому рекомендується максимально можливо використовувати фрукти в дитячому харчуванні, ягоди та овочі повинні постійно бути присутніми на столі дитини.
Як і коли можна починати давати дитині овочі, фрукти та ягоди?Введення рослинних продуктів у їжу малюка можна починати
з перших півроку життя, починаючи з фруктових соків. Краще починати з яблучного соку, тому що він найлегше засвоюється. Особливо рекомендований для немовлят сік із яблук сортів Антонівка та Симеринка, тому що вони особливо багаті на вітамін C і залізо.
Першого ранку дайте дитині кілька крапель соку, щоб простежити реакцію його організму на новий продукт. Якщо негативної реакції не буде, на наступний день ви можете запропонувати навіть 1/4 чайної ложки соку, і так поступово збільшуйте дозу з дня на день.
Коли дитина звикне до яблучного соку, можете починати давати йому інші соки. Для початку це може бути вишня, чорна смородина і слива, а потім груша, абрикос, гранат і журавлина.
Важливо : всі свіжовичавлені соки потрібно вводити в раціон дитини по черзі, починаючи з малих доз і поступово збільшуючи дозу. Змішувати соки не рекомендується, тому що це може зменшити їхню вітамінну цінність. Протягом чотирьох місяців можна збільшити загальну дозу соку до 50-60 мл на день, і протягом року - до 100-110 мл.
Через два-три тижні після введення нових сортів соку можна спробувати давати дитині
фруктове пюре. Починати краще з яблучного, бо малюк вже буде привчений до яблук. Пізніше можна дати протерті груші, абрикоси, персики, банани, вишні, різні ягоди.
Як і всі нові продукти, пюре починайте давати потроху - 1/4 чайні ложки, і поступово збільшуйте кількість до 40-50 грамів на день. До року дитина може отримувати 100-120 г фруктів або пюре з ягід у два або три прийоми їжі. Крім того, деякі фрукти, такі як яблука, груші, сливи, вишні, можуть бути додані у вівсяну кашку малюка, що підвищить їхню біологічну цінність.
Після того, як ви протягом року постійно годуєте дитину різними фруктами і ягодами, можна ввести
b], наприклад, хурму, кизил, горобину.
На жаль, батьки рідко використовують їх у дитячому харчуванні, у той час як вони багаті багатьма вітамінами та мікроелементами, особливо залізом. Також варто звернути увагу на
різні садові та лісові ягоди : чорну смородину, агрус, полуницю, вони будуть дуже корисні для дитини.
І головне пам'ятайте, що немає нічого важливішого за здоров'я та благополуччя вашого чада. Тому
насамперед, вам завжди слід радитися з лікарем, і лише після його схвалення, приступати до тих чи інших дій.
Copyright © 2011
Інтернет-магазин дитячого одягу «Леопольд».
(переклад)